U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Over Nicky Dijkstra

Creatief bezig zijn is, al zolang ik mij kan herinneren, een onmisbaar deel van mijn bestaan.
Naast mijn studie psychologie en later mijn werk als klinisch psycholoog, heb ik mij ook steeds verder ontwikkeld op het beeldende, vooral het driedimensionale vlak.
Sinds 2004 is mijn beeldend kunstenaarschap steeds meer plaats in mijn leven gaan innemen.
Naast het maken van kunstwerken, heb ik van eind 2005 tot medio 2008 als mede-eigenaar van galerie Dijkstra & Dubbeldam, aan de Zaadmarkt 90 te Zutphen, ook veel ervaring en inspiratie opgedaan als galeriehouder.
Kortom: ik ben nog lang niet klaar met creëren!

Over mijn werk

In mijn directe leefomgeving ontmoet ik veel mensen en dieren.
Mijn gezinsleden zullen wel weer in de lach schieten als ze deze zin lezen, omdat ik spreek over “het ontmoeten” van dieren.
Volgens hen heb ik de neiging om aan dieren menselijke eigenschappen toe te dichten.
Deze gewoonte van mij heeft, denk ik, te maken met het feit dat ik in het contact met zowel mens als dier vooral geboeid ben door datgene wat de ander karakteriseert.
Ik ervaar een verwantschap in hoe ik werk als beeldend kunstenaar en als klinisch psycholoog:
Zowel in mijn beelden, als in mijn therapieën probeer ik altijd om het unieke van een persoonlijkheid zo volledig mogelijk tot uitdrukking te laten komen.
Mijn waarneming van mensen en dieren en soms ook de omstandigheden waarin ze verkeren, verwerk ik in mijn beelden.
Hierbij streef ik ernaar om het kenmerkende van een mens of dier dusdanig weer te geven, dat de toeschouwer wordt uitgenodigd om niet alleen te kijken, maar ook na te denken over het verhaal àchter het beeld.
Ik maak beelden in uiteenlopende formaten variërend van ca. 10 centimeter tot ca. 100 centimeter en werk zowel vrij als in opdracht.

Schilderijen:

Omdat ik “zoveel kleuren in mijn hoofd heb”, waarin ik mij ook graag wil uitdrukken, maak ik abstracte schilderijen, ter afwisseling van mijn meestal figuratieve bronzen, die een rustig patina hebben.